Ez a nagy áttörés még eléggé korai szakaszában van ezért még távol áll attól, hogy klinikailag is alkalmazzák.

A 28 éves páciens egy exoskeleton segítségével irányítja a testét. A robot ruha egyenesen az agyából kapja az utasításokat. Ez a fejlesztés közelebb hozza az orvostudományt ahhoz, hogy később segíteni tudjanak a hasonló mozgásképtelen betegeken.

Sajnos az exoskeleton még csak prototípus és messze van a kész állapottól. Ez az első vezetéknélküli számítógépes rendszer amit mind a négy végtag aktiválására használnak. A korábban agyba épített érzékelők veszélyesek is lehetnek és nem mindig működtek. Ez a fejlesztés 2 készüléket tartalmaz, az egyik az agy és a bőr között található a másik pedig az agy érzékelőmotoros kéregszakaszában található. Ez szabályozza az érzékelést és az irányítási funkciókat.

Mindegyik eszköz 64 elektródát tartalmaz, ezek gyűjtik az agy jeleit és továbbítják a dekódoló algoritmusnak. A rendszer átfordítja a jeleket és parancsokat átküldi az exoskeletonnak ami pedig elvégzi a mozgást. Már 2 éve tesztelik a páciensen és ez idő alatt nagyon sokat fejlődött az algoritmus, hogy minél több mozdulatsort tanuljon.

Reméljük minél hamarabb alkalmazhatják minden mozgássérült betegen.

A technológia segítségével újra képes járni egy ember
A technológia segítségével újra képes járni egy ember

forrás: news.sky.com