Uganda bejelentette egy olyan törvényjavaslat újbóli bevezetésének terveit, amely halálbüntetést vezetne be a homoszexuálisok számára a kelet-afrikai nemzetben.

A törvényt – a „Végezni a melegekkel” törvényjavaslatként – öt évvel ezelőtt érvénytelenítették, ám a kormány most azt tervezi, hogy heteken belül újból életre kelti.

„A homoszexualitás nem természetes az ugandaiak számára, ám a meleg emberek erőteljes toborzást folytattak az iskolákban, és különösen a fiatalok körében, ahol erősítik azt a hamisságot, miszerint az emberek ilyen módon születnek” – mondta Simon Lokodo etikai és integritási miniszter.

„Jelenlegi büntető törvényünk korlátozott. Csak bűncselekménynek minősíti a tettet. Szeretnénk világossá tenni, hogy bárkit, aki még részt vesz az előléptetésben és a toborzásban, kriminalizálni kell. Azok, akik súlyos cselekedeteket követnek el, halálos ítéletet kapnak.”

Az afrikai országokban, mint Uganda, a világon a leginkább tiltó törvények vannak a homoszexualitásra. Az azonos neműek kapcsolata tabu, a meleg szex pedig a kontinens nagy részén bűncselekménynek számít, melynek a büntetése a börtöntől a halálig terjedhet.

Lokodo szerint az Uganda törvényjavaslatát, amelyet Yoweri Museveni elnök támogat, az elkövetkező hetekben újra beterjesztik a parlamentbe, és várhatóan az év vége előtt szavaznak róla.

“Beszéltünk a képviselőkkel, és nagy számban mozgósítottuk őket” – mondta Lokodo. – Sokan támogatják.

Forrás: Dailymail