Egy tanulmány kimutatta, hogy a koronavírus hosszú időn keresztül képes túlélni a magas, 60 °C hőmérsékletet.

A megállapítás azt sugallja, hogy a kutatólaboratóriumokban a fertőtlenítéshez alkalmazott szabványos intézkedések – melyek egy órán át ilyen hőmérsékletre történő melegítésen alapulnak – hatástalanok a COVID-19 ellen.

Ehelyett a kórokozók elpusztítására a kutatók azt vélték felfedezni, hogy negyed órán keresztül 92 °C-on kell tartani.

Kísérleteik során a tudósok egy afrikai zöld majom vesesejteit használták, amelyeket koronavírussal fertőztek meg, amelyet egy berlini betegből izoláltak.

Ezeket a cellákat azután két különböző típusú környezetet képviselő csövekbe töltötték: az egyik „tiszta”, a másik „piszkos”.

Az utóbbi azt a célt szolgálta, hogy az állati fehérjéket a valós környezetnek megfelelően, biológiai szennyeződésekkel együtt teszteljék.

A csoport ezután mindkét mintát 60 °C-ra melegítette egy órán át, a normál tisztítási protokolloknak megfelelően.

Azonban míg a tiszta környezetben lévő vírusok teljesen elpusztultak, a szennyes környezetben lévők közül néhány képes volt túlélni és reprodukálódni.

Valódi laboratóriumi fertőtlenítés esetén ez azt jelentené, hogy a vírusminták továbbra is fenyegetést jelentenek a gyanútlan laboratóriumi személyzet számára.

Annak érdekében, hogy a vírus valójában „deaktiválódjon”, a kutatóknak 15 percig kellett a hőmérsékletet a víz forráspontjához közel emelni.

A vírusminták 60 °C-on egy órán keresztül történő melegítésének protokollja sok laboratóriumban szokásos, amelyek különféle halálos vírusokkal, köztük az Ebola-val dolgoznak.

Forrás: Dailymail