Senki nem szereti a ráncokat, azonban egy új tanulmány szerint egyes ráncok nem csak az öregedés jelei lehetnek – szívbetegségek kockázatát jelezhetik.

A franciaországi kutatók tanulmánya szerint azok az emberek, akiknek számos, a korukhoz képest sokkal több, mély homlokránccal rendelkeznek nagyobb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akiknek kevesebb homlokránca van.

A tanulmány szerzői azt mondták, hogy ha a megállapításokat további kutatásokkal megerősítik, akkor a homlokráncok vizsgálata könnyű és olcsó módja lehet a szívbetegségben szenvedő emberek azonosításának.

“Az olyan betegségek kockázati tényezőit, mint a magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás, nem lehet érezni vagy látni” – nyilatkozta Yolande Esquirol, a munkahelyi egészségügy professzora a franciaországi Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse-ban. “A homlok ráncokat, mint jelzőt tanulmányoztuk, mert egyszerű és vizuális. Már egy személy arcára nézve riasztás merülhet fel és ekkor már tanácsokat adhatunk a szívbetegség kockázatának csökkentésére” – mondta Esquirol, aki bemutatta a megállapításokat Münchenben tegnap (augusztus 26.) az ESC kongresszusán 2018-ban, az Európai Kardiológiai Társaság éves konferenciáján.

A tanulmány azonban csak a homlokráncokat és a szívbetegségek fokozott kockázatát tárta fel; és így a megállapítások nem azt jelentik, hogy a ráncok egyértelműen szívbetegséget jeleznek.

Ráadásul a kutatók megjegyezték, hogy a homlokráncokra való tekintettel nem veszik figyelembe a klasszikus kockázati tényezők – például a magas vérnyomás és a koleszterinszint – értékelését. De ha egy személynek sok homorú ránca van, felvetheti a piros zászlót, mondták. “A homlok ráncok lehetnek az ateroszklerózis jelei”, vagy az artériák megerősödése a plakk felépülése miatt, mondta Esquirol. [9 új módja annak, hogy egészséges legyen]

A kapcsolat pontos oka ismeretlen, de “bizonyos tényezők, amelyek a bőr idő előtti öregedéséhez vezethetnek, hozzájárulhatnak az artériák idő előtti öregedéséhez” és atheroszklerózishoz, mondta Dr. Gregg Fonarow, a Kaliforniai Egyetem cardiovascular medicine professzora, Los Angeles, aki nem vett részt a tanulmányban.

Korábbi tanulmányokkal találtak kapcsolatot más látható tulajdonságok között – beleértve a férfi-mintás kopaszodást, a korai ráncok és az xanthelasma (a bőr alatti koleszterin zsebeit) – és a szívbetegségek kockázatát.

Az új vizsgálatban a kutatók több mint 3200 francia felnőttből származó adatokat elemeztek, akik a vizsgálat kezdetén 32, 42, 52 és 62 évesek voltak. A résztvevők vizsgát tettek, melyben az orvosok értékelték a homlok ráncokat, és a ráncok számának és mélységének alapján a pontszámot a résztvevőkre osztották fel. A zéró pontszám nem jelentett ráncokat, míg a 3-as pontszám “sok mély ráncot” jelentett.

A résztvevőket kb. 20 évig követték, melynek során 233 résztvevő halt meg különböző okokból.

Az 1-es ráncos betegek ötször nagyobb valószínűséggel haltak meg a szívbetegségben, és a 2 vagy 3 pontszámmal rendelkező ráncos betegek közel 10-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben, mint a 0-as ráncos pontszámmal rendelkezők.

A megállapítások még akkor is megtörténtek, amikor a kutatók figyelembe vették azokat a tényezőket, amelyek befolyásolhatják az embereknek a szívbetegségben elszenvedett halálozását, beleértve korukat, nemüket, iskolai végzettségüket, dohányzási státuszt, vérnyomást, pulzusszámot, lipidszintet és cukorbetegségüket.

Az új eredmények “azt sugallják, hogy a homlokráncok jelenléte vagy hiánya némi betekintést nyújthat a jövőben [a korai halálozás kockázata], és … potenciálisan többet lehetne mérlegelni, mint a bőr mélyén” – mondta Fonarow az élő tudománynak.

Mégis, Fonarow azt mondta, hogy a jövőbeli tanulmányok szükségesek a megállapítások megerősítésére és a felnőttek tágabb népességbeli kapcsolatainak értékelésére.

A tanulmány még nem jelent meg egy szakértői folyóiratban.

Forrás: LiveScience