Az Egyesült Nemzetek főtitkára nemrég elismerte, hogy “aggódik” a hidegháborús nukleáris bomba tesztjeiből származó atom hulladék szivárgása miatt.

A tároló kupola a Csendes-óceán Runit-szigetén található, és az 1970-es években a radioaktív hulladékok tároló helyének számít.

A Fidzsi-szigetek diákjaival beszélve, az AFP arról számolt be, hogy Guterres egy „egyfajta koporsónak”, nevezte azt és azt mondta, hogy a csendes-óceán a múltban az Egyesült Államok és Franciaország által a térségben végzett nukleáris tesztek „áldozata”.

Guterres, aki a csendes-óceáni szigeteket azért vizsgálja, hogy növelje az éghajlatváltozással kapcsolatos tudatosságot, megfigyelte, hogy: „Ezeknek a [teszteknek] a következményei egyes területeken egészen drámai hatásúak voltak az egészség tekintetében és a vizek mérgezésével kapcsolatban is.

“Már a Marshall-szigetek elnökével (Hilda Heine) is találkoztam, aki nagyon aggódik, mert fennáll annak a veszélye, hogy radioaktív anyagok szivároghatnak a területen.”

Sokakat, akik ezeken a szigeteken és a környező területeken éltek, a radioaktív fertőzés miatt ki kellett evakuálni és áthelyezni őket.

Összesen 67 amerikai nukleáris fegyver tesztet végeztek a régióban 1946-58 között, köztük a híres 1954-es “Bravo” hidrogénbomba tesztet is, ami az USA által tesztelt legerősebb robbanás volt.

A „Bravo” 1000-szer nagyobb volt, mint a Hirosima-ban levő atombomba, amely becslések szerint 90 000–146 000 embert ölt meg.

A Csendes-óceán szigeteinek tisztítására tett kísérlet során a robbanásokból származó radioaktív talajt és hamut egy a Runit szigeten készített kráterbe helyezték, és egy 18 hüvelyk vastag beton kupolával zártak le.

Mindenesetre ez csak egy átmeneti megoldás volt, ugyanis a kráter belseje soha nem lett kibélelve, ami aggodalomra ad okot, mivel lehetséges, hogy a halálos nukleáris hulladék most a tengerbe szivároghat.

A repedések a betonban is elkezdtek képződni, miután évtizedek óta kitették a hulladékot, és a szakértők szerint a furcsa időjárási esemény megviselték a betonkupolát.

A Guterres nem mondta közvetlenül, hogy hogyan lehet megoldani a problémát, de úgy véli, hogy a csendes-óceáni nukleáris történetet meg kell oldani!

Forrás: TheSun