Harry Kane és Harry Maguire fejes góljai tették angliát az idei football világbajnokság egyik legjobb csapatává. Anglia 1990 óta nem szerepelt ilyen jól. De most nem ez lesz a téma, hanem hogy a nagy sebességgel érkező labda elfejelése tényleg okozhat agyi és hosszú távú problémákat?

Egy tanulmányban 300 profi ex-focistát vettek tesztalanyként. A teszt lényege az volt,hogy 50 és 85 év közötti korosztályú focistákat fizikai és kognitív teszteknek vessék alá. A teszt során adatokat gyűjtöttek a játékosok karrierjéről és az életstílusukról is. Összehasonlították a védőket és a középpályásokat is akik ritkábban érnek labdához.

A tanulmányt a londoni Higiéniai és Egészségügyi iskolán végezték. Ez a tanulmány hasonló egy 2016-os tanulmányhoz amely során megvizsgálták a Rugby Football játékosoknál az agyrázkódás hosszú távú hatásait.

Mindkettő tanulmányt egy non-profit szervezet támogatta ami a sporttal kapcsolatos agykárosodásokkal foglalkozik.
Az egyik vezető kutató Professor Neil Pearce így nyilatkozott: „Tudjuk, hogy vannak olyan sportok amelyek nyilvánvalóan agykárosodással járnak mint pl: a boksz, de a labdarúgás kockázatairól szinte semmit sem tudunk, ezért is folytatjuk ezt a tesztet, mert ennek a segítségével fény derül a hosszú távú egészségügyi hatásokra.”

Voltak már gyanús jelek a történelem során, ugyanis Jeff Astle aki a West Brom játékosa volt és demenciát diagnosztizáltak nála mielőtt 2002-ben 59 évesen elhunyt. Állítólag az agyát tönkretette a sok fejelés.
Tehát semmiképpen sem egészséges a sok fejelés a labdarúgók számára.

forrás: www.bbc.com