A Fülöp-szigeteki vulkán hatalmas gőzt és óriási mennyiségű hamut lőtt a levegőbe. melynek köszönhetően több ezer embernek kellett elhagyni az otthonát.

A Taal, a világ egyik legkisebb aktív vulkánja, amely egy tó közepén fekszik, mintegy 45 mérföldre, délre a főváros Manila központjától. A hatóságok szerint fennáll annak a veszélye, hogy a kitörés cunamit okozhat.

A sérülésekről vagy károkról nem érkezett azonnali jelentés, ám a hatóságok több mint 6000 falusit evakuáltak egy tó közepén lévő szigetről, ahol a vulkán fekszik.

“Evakuáltuk a veszélyeztetett területeken az embereket, egy esetleges veszélyes kitörés előtt” – mondta Renato Solidum, az intézet vezetője.

A vulkánkutató intézet vasárnap a Taal körüli veszélyszintet a 3. szintre emelte, jelezve, hogy „a jelenlegi aktivitást valószínűleg magma okozza”. A legmagasabb 5. szint a folyamatos kitörést jelzi.

Az intézet emlékeztette a nyilvánosságot, hogy a vulkán kis szigete „állandó veszélyes zóna”, bár a halászfalu már évek óta létezik.

Arra kérte a közeli part menti közösségeket, hogy tegyenek óvintézkedéseket és legyenek óvatosak a folyamatban lévő nyugtalanságokhoz kapcsolódó esetleges szökőárak miatt.

Forrás: Dailymail