Úgynevezett „Zombi” vírus terjed az Egyesült Államokban és Kanadában, a szarvasok között.

A krónikus „Zombi” betegség hatására az állatok zavartan viselkednek és abbahagyják az evést, ugyanis az agyukat, rendellenese fehérjék szivacsokká változtatják.

Ez ugyanaz a vírus, amely az 1980-as években a marháknál fordult elő. A fertőzött hús elfogyasztása után elkövetkező 10 évben, közel 200 ember halt bele a betegségbe.

Ma Nagy-Britanniában közel 2000 olyan ember van, aki ehhez hasonló vírussal fertőződött meg. A tudósok azonban azt mondják, hogy a betegség jelei még nem jelentkeztek.

Eddig nincs bizonyíték arra, hogy ez a rendellenesség átterjedhet emberre más fajoktól.

A betegséget először 1967-ben figyelték meg egy fogságban tartott szarvasnál. A betegség hamar átterjedt a többi fogságban tartott állatra, majd hamarosan a vadon élő állatok között is megjelent.

2000 óta a betegséget 26 államban és kanadai tartományban jelentették. Az USA-ban a legtöbb esetet Coloradoban és Wyomingben, valamint a Wisconsin és Illinois határán jelentették.

A betegség elterjedt Dél-Koreában, Svédországban, Finnországban, és Norvégiában is.

A tünetei a következők: kimerültség, botladozás, nyáladzás, lekonyult fülek és fej, valamint az embertől való félelem hiánya.

Wendy White így írt le egy fertőzött állattal való találkozást.

„Zavart volt, sovány és vékony. Üres szemmel bámult előre. Felmászott a tornácra, és az ablakon keresztül bámult rám az üveges tekintetével.

Egy vadász lőtte le az állatot, melyről később kiderült, hogy fertőzött volt.”

Az Egészségügyi Világszervezet, a Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központjai és a Kanada Egészségügyi Tanácsának javaslata szerint a krónikus betegséggel fertőzött állatokból nem szabad fogyasztani.

Forrás: Dailymail