Mielőtt a rejtélyes betegség miatt a falusiak meghalnának, az orrukból és szájukból vér kezd folyni.

A rejtélyes betegség, amely állítólag a szomáliai gázprojekt közelében fekvő falvakon keresztül terjedt, mielőtt lázat okozna, sárgára váltja az áldozatok szemét, a testet megduzzasztja, majd végül bekövetkezik a halál.

Az azonosítatlan betegség további tünetei a sárgás tenyér, az étvágytalanság és az álmatlanság.

Az addisz-abebai tisztviselők tagadták a régió egészségügyi és környezeti válsággal kapcsolatos állításait – jelentette a Guardian.

Az sem világos, hogy mi okozza a betegséget, bár sokan azt gyanítják, hogy vegyi hulladékok okozzák, amelyek megmérgezték a régió vízellátását.

“A Calubból (gázmezőből) származó mérgező esőzések a felelősek a járványért” – mondta Khadar Abdi Abdullahi.

A Jijigából származó 23 éves Abdullahi urat kiengedték a kórházból, amikor az orvosok azt mondták neki, hogy nem tehetnek többet. Később meghalt.

A szomáliai regionális kormány tanácsadója állítása szerint „olyan új betegségek vannak, amelyeket még soha nem láttak ezen a területen”.

“A közegészség védelme nélkül egyértelmű, hogy a POLY-GCL az emberi egészségre káros vegyi anyagokat használ” – tette hozzá.

Kína POLY-GCL Petroleum Investments tavaly megerősítette egy 767 km-es Etiópia – Dzsibuti földgázvezeték építésének terveit.

A kelet-afrikai ország kiterjedt gázkészleteket talált Kelet-Ogaden-medencében az 1970-es években.

A kínai cég egyik volt mérnöke azt állította, hogy a Calubban a helyszínen dolgozó három év során rendszeresen kifolytak a fúrási folyadékok, beleértve a kénsavat is.

Egy másik azt mondta: „Az ott élő emberek a puszta gondatlanságból kiömlött nyers méreganyagoktól halnak meg. A vállalatok elveszítették a kötelezettségüket, miszerint megvédjék a helyi embereket.

Forrás: Dailymail