Európának fel kell készülnie a koronavírus második halálos hullámára, figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet vezetője.

Dr. Hans Kluge, a WHO európai régiójának igazgatója elmondta, hogy „nagyon aggódik” a második hullám egybeesik más szezonális betegségekkel, mint például az influenzával.

Azt mondta, hogy itt az ideje az ápolási kapacitás növelésével megerősíteni az egészségügyi ellátórendszereket, hogy az országok készek legyenek több beteget ápolni.

Arra is figyelmeztett, hogy Európában „felkészülésnek van itt az ideje, nem pedig az ünneplésnek” – még akkor is, ha a napi esetek és halálesetek száma csökken.

Görögország a május 16-i enyhítéseket követően
Görögország a május 16-i enyhítéseket követően

 

Olaszország, az enyhítéseket követően
Olaszország, az enyhítéseket követően

Dr. Kluge hangsúlyozta, hogy az, hogy az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Olaszországban a COVID-19 eseteinek száma csökkenni kezdett, nem jelenti azt, hogy a világjárvány véget is ért.

Kizárólag a The Telegraphnak adott interjújában azt mondta, hogy az országoknak tanulni kell az első hullám eseteiből és okosan kell felhasználni ezt az időt, hogy megerősítsék a közegészségügyi rendszereket.

Forrás: Dailymail