Delfinekkel dolgozó tudósok, egy párizsi vízi parkban megvizsgálták, hogy az állatok hogyan érzik magukat fogságban.

Amit a kutatók mondanak, az első olyan projekt, amely a “fogva tartás” fogalmát vizsgálja, a csapatok azt értékelték, hogy milyen tevékenységeket folytatnak a delfinek a leginkább.

Azt vélték felfedezni, hogy a tengeri emlősök leginkább azt várták, hogy kapcsolatba lépjenek egy ismerős emberrel.

Az eredmények azt mutatják, hogy “a jobb humán-állati kötvények jobb jóléttel bírnak”.

Az Applied Animal Behavior Science című folyóiratban megjelent tanulmány egy hároméves projekt része volt a fogságban lévő delfinek jólétének megfigyelésére.

A vezető kutató Dr. Isabella Clegg dolgozott a Parc Astérix egyik látvány parkjában, Franciaország egyik legnagyobb delfináriumában.

A Párizsi Egyetem Állatkísérleti Laboratóriumában dolgozó kollégákkal kísérleteket tervezett a delfin viselkedése dekódolására – lényegében fizikai testtartásokat keresve, amelyek jelzik az állatok érzését.

“Szerettük volna kideríteni, hogy mely fogságban végzett tevékenységeket szeretik a legjobban” – mondta dr. Clegg a BBC-nek.

Ennek kidolgozásához három tevékenységet tesztelt: egy edző jön és játszik a delfinekkel; játékok hozzáadásával a medencébe; és egy kontroll, ami azt jelentette, hogy a delfinek a saját eszközeikre hagyatkoztak.

“Nagyon érdekes eredményt találtunk – minden delfin várakozással tekint be a leginkább egy ismerős emberrel való interakcióra” – mondta Dr. Clegg.

Az állatok megmutatták ezt a várakozást a “kémfelhúzás”, a felszín feletti peering hatása és az irányítók felé irányuló megközelítése felé.

A delfinek növelnék tevékenységüket a medencében, és több időt töltenek a szélén.

“Ugyanezt láttuk más állatkertben és állattenyésztésben” – mondta Dr. Clegg, hozzátéve: “A jobb humán-állati kötvények jobb jólétet jelentenek.”

 

Forrás: BBC