Egy amerikai laboratórium több száz, korábban nem látott videót tett közzé, melyek „Top-secret”-nek számítottak a hidegháború alatt.

A Kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Könyvtár (LLNL) által kiadott felvételen több száz nagyteljesítményű robbanás történt, amely 1945 és 1962 között zajlott le az Egyesült Államok titkos titkosszolgálataiban.

A laboratórium szerint az elmúlt öt évben teljesen helyreállították a figyelemre méltó felvételeket, amelyek már a YouTube-on is megjelentek.

A legutóbbi, csütörtöki kiadás a kiadvány legnagyobbika, melyen több mint 250 film található.

Gregg Spriggs a laboratóriumból azt mondta – Tudjuk, hogy a filmek a bomlás határán van, és lassan feleslegessé válnak.

Spriggs szerint több évbe került mire helyreállították a felvételeket, mire rájöttek, hogy a tesztekről közzétett adatok hamisak.

Az ötvenes években még nem volt kifinomult technika így felvételek alapján próbálták megbecsülni a pusztítás mértékét.

Az LLNL kutatói ezért úgy döntöttek, hogy a lehető legtöbb adatot kinyerik a filmekből, mielőtt azok teljesen megsemmisülnek.

“E filmeket nézve rengeteg különböző információt nem elemeztünk az 1950-es években, és új dolgokat tárunk fel ezekről a robbantásokról, amelyeket soha nem láttunk” – tette hozzá.

“Úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk újraelemezni a filmeket és jobb adatokkal szolgálni, hogy jobban megértsük a nukleáris fegyverek hatásait.”

Az újonnan digitalizált videók több amerikai kormány 210 belföldi nukleáris fegyverének tesztelését írják le 1945 és 1962 között.

Csak a légköri tesztelés hét videója nem került nyilvánosságra, ugyanis azok a felvételek még mindig titkosítottak.

A gyűjteménybe a Dominikai művelet 1962-ben, Teáskanna művelet 1955-ben és a Hardtack II. művelet 1958-ban látható.

A 100 kilotonnal súlyos bombákat a földre zuhantak, és óriási gombafelhőkben robbantak a felvételen. 100 kilotonna 1,0×105 tonnának felel meg.

A labor szerint a tesztek elsősorban a Csendes-óceánon vagy a Nevadai sivatagban zajlanak.

Spriggs szerint a tudósok úgy vélik, hogy eredetileg a tesztek mintegy 10 000 filmje volt – ebből 6,500 van meg, és csak 4,200 van beolvasva.

“Ebből a számból valószínűleg körülbelül 400 vagy 500 ilyen filmet elemeztek” – tette hozzá Spriggs.

“Az örökség, amelyet szeretnék hagyni, alapvetően olyan referenciaadat-készlet, amelyet a fegyveres fizikusok használhatnak.

Forrás: Dailymail

 

Egy kommentelő pedig érdekesség kép felhívta a nézők figyelmét, hogy a legnagyobb videómegosztó portálon olyan videót is megtekinthetünk, amely azt ábrázolja, hogy hány robbantás és hol történ 1945 és 1998 között. A videó itt tekinthető meg.