Egy csoport szerint a jelenlegi rendszer „fenntarthatatlan”, és több milliárd font szükséges az extra finanszírozásra, amelyet adó formájában szeretnének pótolni.

Egy pártközi képviselőcsoport szerint, a gazdagabb 40 év feletti nyugdíjasoknak külön adót kellene fizetni a szociális ellátások fedezéséért.

A lakhatás, a közösségek és a helyi önkormányzatok, valamint az egészségügyi és szociális gondozó bizottságok közös jelentése szerint a “szociális ellátási díj” segítene a “fenntarthatatlan” rendszer problémájának megoldásában.

Azt mondják, hogy a befolyt pénzt egy dedikált és ellenőrzött alapban tartják, hogy a lakosságot megnyugtassák afelől, hogy a pénz a szociális ellátásra folyik be.

Az adó 40 éves kortól kezdődne és a 65 éves kortól is tartana. Figyelembe kell venni azonban a minimálbért az alacsony jövedelműek védelmében.

Azonban a nyugdíjak és a beruházások a járulékok kiszámításába lenne bele kalkulálva.

Úgynevezett bizonyos kereseti érték feletti további adó.

A riport szerint:
„Nagyon támogattuk a hozzájárulások elkülönítésének elvét, úgy éreztük, hogy a társadalmi ellátás költségeihez egyértelműen, átlátható módon és elszámolhatóan kapcsolható látható alap létrehozása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az intézkedés elfogadja a nyilvánosságot.”

A pénzt arra használnák, hogy biztosítsák a szociális ellátás sajátos elemét – mint például a mosás, öltözködés és étkezés – amely mindenki számára ingyenes, akiknek szüksége van rá, bár a szállásköltségek tovább kell vizsgálni.

Forrás: Skynews