A szeder a nyár egyik kedvenc gyümölcse.

A melegebb hónapokban rengeteg található belőle a piacokon és a boltokban. Azonban nem csak nyáron kellene fogyasztanunk. A testünk meghálálja a szeder fogyasztást, ugyanis egészségügyi hatásai igazán lenyűgözőek. Íme, öt jótékony hatása, ami miatt érdemes beépíteni azt a diétánkba.

A szeder rostban gazdag

Egy csésze friss bogyós gyümölcsök (vagy 1¼ csésze fagyasztva) körülbelül 60 kalóriát tartalmaz, közel 8 gramm rostot. Ez körülbelül egyharmada annak a rost mennyiségének, amelyet egy nap alatt el kellene fogyasztanunk. Mindezen rostok segítenek a telítettség növelésében, a koleszterinszint csökkentésében, a testsúlycsökkenés támogatásában és a vércukorszint és az inzulinszint szabályozásában. Emellett megnöveli az emésztési egészséget is: A szeder prebiotikumokat tartalmaz, ami azt jelenti, hogy táplálják a bélben lévő barátságos baktériumokat, amelyek immunitáshoz, a hangulathoz és a gyulladáscsökkentő hatásokhoz kapcsolódnak.

C-vitaminban gazdag

Egy fél csésze nyers szeder tartalmazza a javasolt napi C-vitamin. Emellett segít az immunerősítésben és javítja a bőr egészségét is.

Támogatja a csontok egészségét

Egy csésze nyers szeder a napi K-vitamin bevitelnek az egyharmadát teszi ki, ami segít megakadályozni a vérrögképződést, és elengedhetetlen a csontok számára.

Segít a vércukorszint szabályozásában

A szeder glikémiás indexe 25, ami igen alacsonynak számít. Az alacsony cukortartalom és a magas rosttartalom kiváló választás lehet a vércukor és az inzulinszint szabályozására.

Védi az agyat is

Kimutatták, hogy a bogyókban, beleértve a szederben is, az antioxidánsok segítenek csökkenteni az agyi gyulladást, és megváltoztatják a neuronok kommunikációját. Ezek az eredmények segítenek megakadályozni az életkorral kapcsolatos memóriavesztést, megvédeni a mozgáskoordinációt és megakadályozni a kognitív hanyatlást.

Hogyan együnk több szedret?

Friss szedret szinte bármihez adhatunk, beleértve a zabliszteket, a zabpelyhet, a joghurthoz, a kerti salátákat és a teljes kiőrlésű ételeket. Öntetként is használható desszertekhez, mint például a csokoládé avokádó puding. Hozzáadhatjuk az ivóvízhez, vagy egyszerűen pürét is készíthetünk belőle.

Az sem baj ha fagyasztott gyümölcsünk van. Készíthetünk belőle smoothiekat, desszerteket.

Forrás: Health.com