Halálos lövést kapott a Fülöp-szigeteki polgármester, egy mesterlövész végzett vele

Renato Mercado, a rendőrség főtitkára elmondta a CCN-nek, hogy Antonio Halili polgármester egyetlen halálos lövést kapott.

Antonio Halili a kábítószer-bűncselekmények miatti letartóztatások miatt lett ismert.

Alexander Carandang, az orvos, aki a lövést követően ápolta a polgármestert elmondta, hogy a polgármestert a Tanauan Városháza előtt megtartott ünnepség alkalmával, kevesebb, mint reggel 8 óra után lelőtték. Ezt követően kevesebb, mint 1 órával a kórházban elhunyt.

Az eseményről készült videóban jól látható, hogy a polgármester kormányzói munkatársakkal áll a zászló alatt, és a jelenlévők éneklik a nemzeti himnuszt.

Ahogy a felvételt készítő kamerás tovább forgatja a kamerát, egyetlen lövés hallatszódik, majd női sikolyok követik. Ezt követően valaki angolul felszólal „Oh my God”. Az áldozat a kamera felvételeiből nem látható.

A rendőrségnek jelenleg nincs gyanúsítottja és azt sem tudják, hogy mi motiválhatta a gyilkost. Jelenleg arra következtetnek, hogy Halili bizonyos körökben nagy hírnevet szerzett ellentmondásos gyakorlata miatt, amivel kábítószercsempészeket fogtak el.

Egy 2016-os interjúban, amit a CNN-nek adott, elmondta, hogy azok, akiket megvádoltak kábítószer-bűncselekményekkel elismerték tettük, viszont hivatalosan nem indult ellenük feljelentés.

Halili 2014-ben kezdte meg politikáját a 70 olyan erős kormányzati tisztviselővel, akik tagjai voltak a „bűnözés elleni csoportnak”. Feketébe öltözve és néhányan felfegyverkezve járták az utcákat.

Az országban elkövetett kábítószer-bűncselekmények zéró toleranciájúak, melyet Rodrigo Duterte elnöke hírhedt kábítószer-ellenes háborúja vezetett be, amely a rendőrség és az éberségiek által meggyilkolt többszörös, gyanús kábítószer-használók és kereskedők ezreit látta áldozatul.

Halilit határozottan a vitatott vezetővel azonosították – “Batangas Duterte-nek hívnak” – mondta 2016-ban a CNN-nek, utalva a Tanauan tartományra -, és azt mondta, hogy Duterte és ellentmondásos politikája büszke támogatója.

Azonban még mielőtt Duterte hatalomra került volna, Halili hírnevet szerzett magának az ellentmondásos perp sétákkal.

 

Forrás: CNN