Az Európai Űrügynökség Mars Express Satellite által készített lenyűgöző képei rávilágítottak a vörös bolygó meleg, vizes múltjára.

A számtalan, a Mars felszínét borító kráter közepén a műholdképek árkok, és völgyek elágazó rendszereit mutatják – olyan jellegzetesek, amelyek valószínűleg hosszabb ideig tartó áramló víz faragott ilyenre.

Az egyik legutóbbi műholdas fotósorozat kiemelt régiójában az ESA szerint „a múltbeli vízaktivitás egyértelmű jelei” láthatóak. Ez bizonyíték arra, hogy az északról délre áramló víz olyan völgyeket hoz létre, amelyek száz méter mélységűek.

„A Marsot hideg, száraz világnak tekintjük, de a sok bizonyíték arra enged következtetni, hogy ez nem mindig volt így,” magyarázza az ESA.

„Az elmúlt években végzett kutatások inkább azt jelzik, hogy a bolygó egyszer vastagabb, sűrűbb légkörrel rendelkezett, amelynek köszönhetően a felszíne sokkal melegebb volt, és így megkönnyítette és támogatta a folyékony víz áramlását.”

A déli felföldek becsült kora 3,5–400000000 év, ahol a vörös bolygó néhány legrégebbi jellemzője található meg.

Itt a topográfia azt sugallja, hogy a víz egyszer északról délre áramlott. Az ESA szerint ez alakította ki a 2 kilométeres, 200 méteres mélységű völgyeket.

A sokéves erózió ellenére ezek a völgyek ma is láthatóak a műholdképekben, bár sok helyen széttöredezettek és simítottak.

Az ESA szerint az elágazási minták alkotják a fa rendszert, számos csatornával egy adott rendszerben.

„Ez a fajta fa szerkezet a Föld vízelvezető rendszereiben is látható” – mondja az ESA.

„Különösen jó példa erre a Yarlung Tsangpo folyó, amely a forrásától a kínaiaktól kezdve Kínából, Indiából és Bangladesből kígyózik.

„A Mars ezen képe esetében ezek az elágazó csatornák valószínűleg az egykor erős folyóáramlásból eredő felszíni vízelvezetésből adódtak, melyet nagymértékű csapadék okozott.

Bár a bizonyítékok a Mars ókori vízére vonatkoznak, csak a forrás marad rejtély. A Mars vízfolyása esőből, talajvízből vagy akár olvadó gleccserekből származhat, az ESA szerint.

Mindezt a közelgő ExoMars küldetés fogja vizsgálni, amely 2020-ban indul.

Forrás: Dailymail