Bár a Long Valley Caldera hosszú és buja kanyonnak tűnhet, ami a föld alatt lappang sokkolta a tudósokat!

A föld alatt lévő 20 mérföld hosszú és 11 mérföld széles kráter 240 köbmérföld forró lávát rejt.

A hosszan alvó vulkán egy 767.000 évvel ezelőtti szuperrobbanás helyszíne, amely 140 mérföldnyi vulkáni anyagot bocsátott a légkörbe, és szinte teljesen elpusztította a földet.

Ami maradt az a kaliforniai 3.000 láb mély Caldera, amely még mindig felrobbanhat.

A magma megdöbbentő felfedezése azt jelenti, hogy ha egy másik kitörés történne – amiről a szakértők azt mondják, hogy nem valószínű egyhamar -, az komoly katasztrófához vezetne.

Ez teljesen felülmúlná az 1980-as Mount St Helens robbanását, amely csak 0,29 köbmérföld vulkáni anyagot bocsátott a légkörbe.

Tény, hogy a 240 köbméter magma elég ahhoz, hogy tele töltsön 400 millió olimpiai úszómedencét.

“Megállapíthatjuk, hogy a közép kéregtartály még mindig tele van olvadt kőzettel. Úgy becsüljük, hogy a tartály jelenleg elegendő olvadékot tartalmaz, hogy létrehozzon a 767 ka-os kaldera-képződő kitörés méretével összehasonlítható másik szuper-kitörést “, jelentette ki az Egyesült Államok Geológiai Vizsgálata (USGS), a Kaliforniai Egyetem és a University of California Rhode Island.

“Ez a mennyiség és viszonylag magas olvadékfrakció semmilyen módon nem biztosítja, hogy a magma kitörjön” – jelentette a jelentés.

A tudósok végül megérkeztek, hogy megfigyeljék vulkánt melyhez a legkorszerűbb technikákat hívták segítségül.

Megállapították, hogy a magma a Caldera alatt hömpölyöghet. A régióban megújult vulkanikus zavargások négy erős földrengésre vezethető vissza, melyek 1980-ban rázták meg a földet.

Aztán megtudták, hogy a Caldera központi része lassan emelkedik.

“Mivel az ilyen földi deformáció és földrengés a vulkánkitörések közös prekurzora, az USGS továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a térség zavargásait” – mondta az USGS egy tájékoztatóban.

“Mindazonáltal a Long Valley terület vulkanikus tevékenységének hosszú története arra utal, hogy jövőbeni kitörések fognak megjelenni” – tette hozzá.

“A 40 évig tartó különböző vizsgálatok ellenére a Long Valley magma-tározójában nagy mennyiségű olvadék jelenléte megoldatlan maradt” – jelentette be Ashton F Flinders, David R Shelly, Philip B Dawson, David P Hill, Barbara Tripoli és Yang Shen beszámoló szerzője.

A kaliforniai lakosoknak nem kell aggódniuk, ugyanis a geológiai jelenség kialakulásáig több emberöltő is eltelhet.

Miután a szupervulkán kitört 767 ezer évvel ezelőtt, kisebb kitörési csoportok követtek nagyjából minden 200 ezer évet.

Körülbelül 100.000 évvel ezelőtt egy kitörés alakította ki a Mammoth Knolls-t. Alacsony dombok északra a Mammoth-tavaktól.

A Mammoth Mountain, egy népszerű túraútvonal, egy fiatal vulkán maga a Long Valley Caldera peremén.

“Ha egy kitörés kitör a Long Valley-i térségben, annak hatása függ a kitörés helyétől, méretétől és típusától, valamint a széliránytól” – mondta az USGS.

Forrás: Dailymail