A Roundup gyomirtó egyik fő összetevője, amely rákot okoz, szintén megtalálható a kenyérben és a müzliben is!

Egy amerikai férfi, aki a Roundup gyomirtót hibáztatja, amiért rákos lett a múlt héten 226 millió £ kártérítést kapott.

A hivatalos kutatás szerint a glifozát nyomai csaknem három teljes kiőrlésű kenyérben találhatók meg az Egyesült Királyságban.

Glyfozátot találtak a Cheerios a Kellogg Corn Flakes a Doritos crisps és Ritz kekszekben is az USA-ban.

A vegyi anyag a világ egyik legszélesebb körében használt gyomirtó alapanyaga, melyet a brit gazdák az elmúlt 20 év során megdöbbentő, 400 százalékkal növelték a Soil Association által szervezett biogazdálkodási kampány során.

Azonban annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet egy „lehetséges emberi rákkeltő anyagnak” ítélte meg, az EU múlt év Novemberétől újabb 5 évre engedélyezte a használatát.

Most azonban egy mérfoldkő érkezett el Dewayne Johnson Kaliforniai lakos ügyében, ugyanis az állapota miatt a Roundup gyomirtó hosszú távú felhasználását okolják.

Az orvosok azt mondják, hogy a 46 éves egykori iskolaőrnek csupán csak néhány hónap maradt hátra az életéből.

Egy amerikai esküdtszék nyolchetes próba után, pénteken 226 millió fontot ítélt meg kártérítés gyanánt.

Arra a következtetésre jutottak, hogy Roundup gyomirtó a felelős vérsejt-rák kialakulásáért, és hogy a Monsanto – a vállalat, melynek terméket rákot okozott – nem figyelmeztetett a termék súlyos egészségügyi hatásaira.

A Monsanto ragaszkodik ahhoz, hogy termékei biztonságban legyenek és vonzóak maradjanak a vásárlók számára. Azonban az ügy új kérdéseket vet fel a vegyi anyagnak az élelmiszernövényekre való felhasználásával kapcsolatban.

Egy tanulmány a tavalyi év során a Ben & Jerry’s fagylaltban is, alacsony szinten kimutatta a vegyi anyag jelenlétét.

A hivatalos kutatás szerint az Egyesült Királyság gabonakultúráinak egyharmadát, például a búzát és az árpát, glifozáttal permetezik.

Gyomnövényekre és száradó növényekre használják, amely miatt könnyebb a betakarítás.

A felhasználási szintje jóval alacsonyabb a biztonságos szintnél melyet az európai és az amerikai élelmiszer-felügyelők állítottak fel.

Az egyesült államokbeli kiskereskedők, többek között az Homebase és a B & Q, felülvizsgálják, hogy továbbra is folytatják-e a gyomirtó árusítását a kertészek számára az akadémiai tanulmányok és az egészségügyi problémákkal kapcsolatos fogyasztói kampányok ellenére.

A glifozátot máj- és vesebetegség, meddőség és születési rendellenességekhez is kötik.

Az amerikai bírósági ítéletet követően a munkaügyi vezető helyettese, Tom Watson mesélte: “Az amerikai esküdtség megállapítja, hogy a glifozát rákot okoz. Ez a legelterjedtebb mezőgazdasági vegyi anyag. Ez a megállapítás hatalmas hatással van az élelmiszerláncra. ”

A Talajszövetség vezetője, Emma Hockridge, az úgynevezett “drámai csapást” írta le a peszticidipar számára. Azt mondta: “Sürgősen változtatnunk kell a gyomirtó rendszereinken, hogy ne hagyatkozzunk a herbicidekre.”

A Nemzeti Gazdálkodók Szövetsége (NFU) azonban kijelentette, hogy nincs szükség a peszticid használatának felülvizsgálatára.

Guy Smith helyettes elnöke, szintén állattenyésztő és szántóföldi gazdálkodó, azt mondta:
Hogy korábban már biztonságosnak ítélték, és ezen”egy kaliforniai esküdtszék véleménye” nem változtathat.

A Monsanto alelnöke, Scott Partridge szerint több száz tanulmány kimutatta, hogy a glifozát nem okoz rákot.

“Teljesen biztonságban van, és a nyilvánosságot nem szabad aggasztani az ítélet miatt” – mondta.

 

Forrás: Dailymail