A Mariana árokba való világrekord méretű merülés bebizonyította, hogy nincs olyan hely a Földön, ami mentes lenne a műanyag hulladéktól.

A Mariana árokba való öt különálló utazás során, Victor Vescovo, magán befektető, egykori haditengerészeti tiszt és most a világrekord tartó, nem távirányítású tengeralattjáróval a legnagyobb mélységbe merészkedő férfi csatlakozott azon személyek listájához, akik lemerültek a víz alatti árokba.

A merülés megdöntötte az előző rekordot, melyet a Titanic rendezője, James Cameron 2012-ben állított fel.

Míg az útja számos jelenséget rögzített, beleértve három új tengeri fajt.  Azonban Vescovo talált néhány hívatlan vendéget is az óceán alján, köztük műanyagzacskót és cukros papírt is.

A Csendes-óceáni Mariana árok mélységét tekintve, amely közel 11,000 méter mélyen van, Vescovo felfedezése igen valószínűtlennek tűnhet – azonban a legújabb kutatások bebizonyították, hogy bizony a műanyag hulladék ide is eljutott.

Egy a tavaly kiadott tanulmányban, kutatók megjegyezték, hogy a műanyag hulladék a legelerjedtebb a mély tengerekben. A hulladék 89%-ban egyszer használatos műanyag palack, bevásárló szatyrok valamint eldobható edények.

Bár régen azt hitték, hogy az Óceán fenekén nincs élet, a kutatók végre megértették, hogy a mélytengeri hulladék olyan állatokat veszélyeztet, melyeket Vescovo is felfedezett, és amelyeknek a Mariana árok ad otthont.

Forrás: Dailymail