A tudósok egy hatalmas jégkorszaki farkas levágott fejére bukkantak.

A jégkorszaki farkas fejét a szibériai Yakutia régióban a jégbe fagyva találták meg.

A jégkorszaki farkas feje közel 16 hüvelyk hosszú, közel kétszerese a modern leszármazottjának, a szürke farkasnak a fejéhez képest, amely nagyjából 9 hüvelyk hosszú.

Egy helybéli férfi, Pavel Efimov a sarkvidéki kör fölött fedezte fel 2018 nyarán a távoli Tirekhtyakh folyó közelében, azonban a lelet csak most került nyilvánosság elé.

Az ok, amiért a farkas fejét levágták, nem ismert, azonban úgy vélik, hogy valószínűtlen, hogy egy ősi vadász trófeája lett volna, mivel a korai ember csak az észak-orosz ezen a részén kezdte megérkezni, mintegy 32 500 évvel ezelőtt.

A jégkorszaki farkas feje, nagyjából kétszerese a ma élő rokonának, a szürke farkasnak.
A jégkorszaki farkas feje, nagyjából kétszerese a ma élő leszármazottjának, a szürke farkasénak.

Dr. Albert Protopopov orosz tudós azt mondta:
„Ez egy egyedülálló felfedezés egy teljesen megnövekedett pleisztocén farkas első megmaradt maradványairól, megtartva a szövetét.

„Összehasonlítjuk a modern farkasokkal, hogy megértsük, hogyan alakult ki a faj, és hogy rekonstruálják a megjelenését.”

Úgy tűnik, hogy a ragadozó vastag mamutszerű külsővel és lenyűgöző agyarokkal rendelkezett, melyek a ma élő szibériai farkasokétól is nagyobb volt.

A svéd Természettudományi Múzeum tudósai megvizsgálják a pleisztocén ragadozó DNS-jét, jelentették a The Siberian Times-ot.

A farkas bemutatását Tokióban hirdették meg a fagyasztott vadállatok maradványainak kiállításán, ahol a gyapjas mamutokat is bemutatják.

Forrás: Dailymail