A NASA adminisztrátora, Jim Bridenstine úgy véli, hogy az, hogy egy gyilkos aszteroida csapódhat a Földbe, nem egy olyan dolog, ami csak fantasztikus filmekben történhet meg.

A 2019-es washingtoni bolygóvédelmi konferencián Bridenstine elmagyarázta, hogy miért kellene megerősíteni a bolygóvédelmi rendszert a meteorok ellen.

A NASA, a Szövetségi Katasztrófavédelmi Hivatal és más védelmi szervek, kidolgoznak egy védelmi rendszert a konferencián, ami bemutatja, mi történne, ha egy aszteroida a Föld felé haladna.

„Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy az emberek megértsék, hogy ez nem Hollywood, ez nem a filmekről szól.”
– mondta Bridenstine a konferencián.

„Ez végső soron arról szól, hogy megvédjük az egyetlen bolygót, amelyről tudomásunk van, hogy létezik rajta élet, és ez a bolygó a Föld.”

Rámutatott a Chelyabinsk eseményre, amely bizonyítja, hogy ezek az események egyre súlyosabbak és gyakoribbak.

A meter, amely 2013 februárjában haladt végig a déli Urál-hegység környékén, 1908, a Tunguska esemény óta a legnagyobb rögzített meteor becsapódás volt egy évszázadon belül.

A robbanás által okozott sokkhullámban több mint 1600 embert sérült meg. A becslések szerint a becsapódás ereje a 20 szorosa a Hirosima atombombának.

Míg az ilyen típusú események becslések szerint 60 évente történnek, Bridenstine azt mondta, hogy az elmúlt 100 évben háromszor történt ilyen.

Ez azt jelenti, hogy várhatóan viszonylag rövid időd belül bekövetkezhet egy a Chelyabinsk eseményhez hasonlító becsapódás.

„Bárcsak elmondhatnám, hogy ezek az események rendkívül egyediek” – mondta Bridenstine.
„De nem.”

Bridenstine azt mondta, hogy a bolygóvédelem ugyanolyan kritikus, mint más NASA célkitűzések, mint például az emberek leszállása a Holdra.

Hozzátette, hogy a NASA törekszik a közeli aszteroidák 90% -ának észlelésére és nyomon követésére.

A NASA-nak az aszteroidák elleni védelme érdekében tett erőfeszítései közé tartozik a Double Asteroid Redirection Test (DART) küldetése. Ezt 2021 júniusában indítják, és Elon Musk SpaceX segítségét is magában foglalja.

Az úttörő misszió lesz az első bemutatott kísérlet arra, hogy egy aszteroidát nagy sebességgel szándékosan összetörnek.

Miután elindították Kaliforniában a Vandenberg légierő bázisát egy Falcon 9 rakéta tetején 2021-ben, a DART készítmény várhatóan eléri a Didymos objektumot 2022 októberében. Ekkor 6,8 millió mérföld (11 m km) távolságra lesz a Földtől.

A DART-misszió kulcsa a mozgási sebesség – amely ebben az esetben egy nyolc láb hosszú (2.4 m) napelemes villamos hajtású hajó.

A DART a Didymos-féle bináris közeli aszteroida célpontját fogja megcélozni, amely körülbelül 800 méter hosszú.

Forrás: Dailymail