A 31 km széles kráterre akkor derült fény, amikor a tudósok megvizsgálták a sziget alapkőzetének radarképeit.

A vizsgálatok azt sugallják, hogy a krátert valószínűleg egy 1,5 km széles vas-aszteroida becsapódása okozta, körülbelül 12 000 és 3 millió évvel ezelőtt.

Azonban a pontosabb becslések végett, közel 1 km mélyre kell fúrni a jégbe, hogy az alapkőzetből mintát vegyenek.

“Mi arra törekszünk, hogy ezt tegyük, ugyanis ez a legjobb módja annak, hogy az” fényt derítsünk a kérdéses kráterre “- mondta Prof. Kurt Kjær, a Dán Múzeum Természettudományi Történelemről, a BBC Newsnak.

Ha a feltételezést megerősítjük, akkor ez a kráter lenne az első olyan kráter, amelyet a Föld kontinentális jégtakaróinak egyikén megfigyeltek.

Hogyan néz ki a kráter?

A feltételezett kráter közvetlenül a grönlandi jégtábla északnyugati szélén található, a Hiawatha gleccser alatt.

A Prof. Kjær csapata által összegyűjtött további nagy felbontású radarképek jól láthatóan körkörös szerkezetet mutatnak, amely a peremén és annak közepén emelkedik – mindkettő klasszikus vonásokkal. De mivel a mélyedést legfeljebb 980m jég borítja, a tudósoknak eddig közvetett tanulmányokra kellett támaszkodniuk.

A kráter 31km átmérőjű széles
A kráter 31km átmérőjű széles

Mi a bizonyíték?

A Hiawatha-gleccser alatt a Nares-szorosba futó olvadékvizek üledékeket hordanak a mélyedésből. Ezekben az üledékekben olyan kvarcszemcsék vannak, amelyek hatalmas ütközési nyomásnak vannak kitéve.

Az egyéb folyami üledékek szokatlan arányokat tártak fel a különböző fémek koncentrációjában.

Felvételek a kráterről
Felvételek a kráterről

Forrás: BBC