Az ősi gyilkos pókot, melynek még mindig ragyog a szeme, Dél-Koreában találták.

Az arachnidok több, mint 100 millió évvel ezelőtt rótták a Föld erdeit. Ragyogó szemeik segítségével éjszaka igen kifinomultan vadásztak.

A kevesebb mint egy hüvelykes leletre, egy koreai iskolás és egy kezdő fosszília vadász Kye-Soo Nam talált rá a kréta kori, úgynevezett Jinju formáció sziklában.

Boffins megvizsgálta a leleteket a kansasi egyetemen és meglepődve tapasztalta, hogy a szemeik még ragyognak.

Mivel a leletek sziklában őrződtek meg, így egyből látható volt, hogy a szemek nagyok voltak. – mondta az egyik csapattag, Paul Selden professzor

“Rájöttem, hogy ez a tapetum volt – ez egy fényvisszaverő szerkezet egy fordított szemmel, ahol a fény bejön, és visszatért a retina sejtekbe.”

Számos pókfaj támaszkodik a tapetumra, hogy vadásszon a sötétben, beleértve a farkas pókot is.

A pókfosszíliák rendkívül ritkák, és a tudósok két új fajt találtak a koreai agyagpalában.

Ez azért van, mert a lágy testű lények, mint a rovarok nagyon gyorsan lebomlanak, és így nem úgy kövülnek, mint az állatok csontjai és fogai.

Ehelyett inkább ókori borostyánban fordulnak elő – de a kőből való megtalálása olyan struktúrákat tár fel, amelyeket a tudósok még soha nem láttak.

Ez magában foglalja a tapetumot is, amely azt sugallta a tudósoknak, hogy ezeknek a pókoknak éjjel vadászniuk kellett.

Professor Selden a következőket mondta:
Azok a pókok, melyeknek úgy látjuk, hogy igazán nagy szemeik vannak, azok ugró pókok és igazából csak normális szemük van. Azonban mint például a farkas pók esetében éjszaka, ha fénnyel világítunk a szemükre, akkor a macskákhoz hasonlóan láthatjuk őket.

“Szóval, azok a ragadozók melyek éjszaka vadásztak hajlamosak ezt a másfajta szemet használni. Ez volt az első alkalom, amikor tapétumot találták fosszilis anyagokban.”

Hozzátette, hogy a szemszerkezetek kenu-szerű alakja segít a tudósoknak a pókok elhelyezésében az evolúciós fán.

Forrás: Dailymail