Az influenza-szerű betegség akár 36 órán belül elterjedhet a világ körül és akár 80 millió emberrel végezhet.

Egy évszázaddal ezelőtt a spanyol influenzajárvány megfertőzte a világ lakosságának egyharmadát, és 50 millió embert ölt meg.

Ha egy hasonló kitörés történne a ma folyamatosan utazó lakossággal, a következmények még súlyosbodhatnak, olvasható egy jelentésben.

A Globális Felkészültségi Felügyeleti Testület (GPMB), az Egészségügyi Világszervezet korábbi vezetője által vezetett egészségügyi szakértőkből álló csoport készítette a jelentést, hogy megpróbálja ösztönözni a világ vezetőit a cselekvésre.

A jelentésében az olvasható, hogy a korábbi jelentésben tett ajánlásait a világ vezetői nagymértékben figyelmen kívül hagyták.

“A felülvizsgált ajánlások közül sokat rosszul hajtottak végre vagy egyáltalán nem hajtottak végre, és továbbra is fennállnak a hiányosságok” – írta a GPMB.

A jelentés utalt az 1918-as spanyol influenzajárvány által okozott károkra, és kijelentette, hogy a nemzetközi utazás modern fejleményei elősegítik a betegség gyorsabb terjedését.

Mivel óriási számú ember repül át a világon minden nap, egy ezzel egyenértékű, a légi úton terjedő járvány kevesebb, mint 36 órán belül terjedhet el világszerte, és becslések szerint 50–80 millió ember ölhet meg.

Forrás: Dailymail