Az olaszországi koronavírus fertőzés pánikot keltett a közeli országokban.

A 7 halott és 229 fertőzött miatt a szomszédos országokban felszólították a kormányokat, hogy lépjenek fel a határellenőrzéssel kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy figyelmeztettek az európai talajon kibontakozó további csomópontok „mérsékelt és magas kockázatára”, ma Brüsszel megerősítette, hogy a schengeni megállapodásokat „egyelőre” nem fagyasztja be.

A 26 schengeni állam – ideértve Olaszországot is – eltörölte a határellenőrzést, azaz az emberek zökkenőmentesen átjuthatnak országról országra.

Michele Geraci volt kereskedelmi miniszter azt mondta a BBC Italy-nak, hogy „újból be kell vezetnie az útlevél-ellenőrzéseket, tehát egyelőre kerüljenek ki a schengeni megállapodásból”, miközben az embereket átvizsgálják a határon.

Annalisa Tardino, az egyik legnagyobb olasz párt, az Északi Liga képviselője utalt az útlevél nélküli utazás megállításának felhívására.

A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Európai Központ kockázatértékelése rámutatott, hogy „a COVID-19-et okozó vírus gyorsan terjedhet”.

Az olaszországi koronavírus-esetekben – az első nagy járvány kitörésében – a szomszédos országok drasztikus lépéseket tettek a gyanús fertőzöttek kiszűrésére.

Ma Franciaországban egy autóbusz-sofőr pánikot váltott ki egy lyoni buszpályaudvaron, miután vírusos tünetekkel érkezett Olaszországból.

A francia rendőrség lekapcsolta majd karanténba zártatta.

A kitörés megrázta az olasz pénzügyi piacokat, és közel 5,4 százalékkal törölte le az ország tőzsdéjéből.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője a mai napon figyelmeztette a „potenciális járványt”, de még mindig nem volt hajlandó a koronavírust járványszintek fölé emelni.

Forrás: Dailymail